Klankwandeling


‘Vive le geus’ in Nieuwkerke!

Wil je Nieuwkerke op een leuke en individuele manier leren kennen dan kan deze klankwandeling je een boeiende tocht opleveren.

Nieuwkerke – 8,9 km
Start op de markt van Nieuwkerke
Duur: ongeveer 3 uur

Het nu vredige grensdorp Nieuwkerke kende in het verleden meerdere bewogen periodes. Een van die periodes speelde zich af in de 16e eeuw : de eens zo bloeiende lakennijverheid, waar het laken in de plaatselijke halle werd verhandeld, kende een ongeziene terugval. De aanvoer van Engelse wol bleef uit en dit betekende voor veel gezinnen het begin van armoede. Opstand tegen het kerkelijke en burgerlijk gezag stak de kop op en kende een ongeziene aanhang. Hagepreken en de beeldenstorm werden door de inquisitie met harde hand aangepakt : menig streekgenoot verkoos naar het buitenland (Engeland, Nederland, Duitsland…) uit te wijken om van daaruit het verzet te organiseren of een nieuw vredig bestaan te leiden.

Je kan de kaart van de klankwandeling en de begeleidende geluidsbestanden downloaden op de site van verhalenvooronderweg.

Kies de optie ‘Opslaan’ en sla het zip-bestand op een plaats op, waar je het gemakkelijk terug kan vinden – bijvoorbeeld op je bureaublad.  Vervolgens ‘unzip’ je deze bestanden, door het gehele mapje ‘klankwandeling’ te kopiëren naar de harde schijf van je computer.  Eenmaal dit is gebeurd, kan je de bestanden vlot kopiëren naar je MP3-speler.  Hou er rekening mee dat het hele proces wel een vijftal minuutjes in beslag kan nemen…